Usaha meningkatkan taraf hidup kaum Melayu dan Bumi tidak memiskinkan atau mendiskriminasikan kaum lain

Usaha meningkatkan taraf hidup kaum Melayu dan Bumi tidak memiskinkan atau mendiskriminasikan kaum lain. Kita perlu kepada keadilan ekonomi. Keadilan ekonomi yang dimaksudkan adalah tindakan affirmatif berteraskan kesaksamaan (equality) dengan penyusunan sosial tanpa menjejaskan peluang bangsa lain.
Semakin ramai golongan Melayu dan Bumi yang menjadi kelas menengah rendah dan serdahana, semakin lebih ramai kaum kalian yang menjadi menengah atas dan T20.
Semakin ramai bangsa kami yang menduduki Universiti semakin lebih ramai bangsa kamu yang menduduki universiti.
Semakin ramai bangsa kami yang menjawat jawatan profesional semakin lebih ramai pula bangsa kamu yang menjawat jawatan profesional.
Semakin ramai bangsa kami yang bertatih memiliki hartanah dan kediaman semakin mencengkam kuat pula pemilikan hartanah dan kediaman serdahana mewah dan mewah bangsa kamu.
Semakin kami kehadapan semakin jauh kamu meninggalkan kami. Bangsa kamu terlalu jauh dalam penguasaan ekonomi, kewangan, hartanah dan pendidikan.
Semakin berubahnya kami berpolitik semakin kuat pula kuasa politik bangsa kalian.
Islamnya bangsa kami, berbudi dan bertolak ansurnya kami tidak pernah terlintasnya difikiran penguasa kami untuk melakukan tindakan seperti bangsa Eropah dan Russia ke atas Yahudi terhadap bangsa kalian.
Jadi di mananya asasnya bangsa kamu tertindas baik dari segi pendidikan, penguasaan ekonomi, politik dan beragama?
Realitinya kamu semakin menguasai kami. Penguasa politik kami pula banyak yang melobi bangsa kalian untuk meneruskan kelangsungan berpolitik. Jadi dimana asasnya kamu tertindas!
Kenapa perlu bersikap tamak. Tidak cukupkah dengan apa yang telah kalian miliki. Di manakah rasa berkesyukuran kalian? Kami tidak pernah memaksa atau mengharap kalian masuk Islam atau Melayu. Tetapi kami meminta kalian faham kami. Jauh bezanya fahaman bangsa kalian apabila ada yang memasuki Islam dan memahaminya..

Ye rakyat sudah matang berani buat keputusan Kalau tak perform 5 tahun lagi kita tukaq

" Ye...rakyat sudah matang..berani buat keputusan...Kalau tak perform...5 tahun lagi kita tukaq! "
Hmmmm...aku harapkan betul la begitu..harap sangat rakyat kita sudah matang dan berani...
Risauku...penyokong sudah mula sokong membuta tuli...setiap kelompok sudah bina penyokong tegar...ko buat la apapun...kalau ko geng aku...aku pasti akan sokong! Yang salah kita diamkan aje..nanti kita "divert" dengan isu lain...
Teman....kita berjuang bukan untuk " Orang Politik" ...siapapun mereka...mereka tetap kena jalankan amanah jaga rakyat..jaga negara ini!
Jangan kalian wujudkan zon selesa kpd mereka hingga mereka boleh buat sesuka buana...
Jangan sekali turunkan maruah kita..dari pembela dan pejuang bangsa juga negara menjadi pencacai dan khadam utama mereka andai mereka jelas2 khilaf dan salah...
Kekal berkuasa...kekal berbicara..kekal kritis dan beri pandangan...yang baik kita sokong..yang salah kita tegur!
Jadilah rakyat yang merdeka..bebaskan jiwa dan minda dari "cengkaman" Orang2 Politik ini!
Percayalah negara ini akan lebih berjaya juga membangun dengan lebih bermaruah...bukan kerana hanya punyai satu sosok tubuh ahli politk yang berkarisma semata2...tetapi kerana punyai rakyat yang tidak terkunci kaki dan mulut mereka kononnya setia!
Bebaskan diri dari belenggu Ahli Politik!
Salam Merdeka untuk semua :-)

Alhamdulillah walaupun dalam kepenatan Sibuk hari ini dengan pelbagai urusan Hajat nak melawat staff yang kemalangan tercapai juga walaupun staff ini hanya part time

Alhamdulillah walaupun dalam kepenatan...
Sibuk hari ini dengan pelbagai urusan...
Hajat nak melawat staff yang kemalangan tercapai juga walaupun staff ini hanya part time...
Staff ini umurnya 43 tahun paling tua antara semua beliau bukan la dari keluarga yang senang tapi berusaha untuk tingkatkan ekonomi keluarga demi anak anak tersayang...
Saya recpect dengan abam ni dalam usia yang sebegini beliau kuatkan diri untuk terus mencari sesuatu yang terbaik buat keluarga...
Tq my wife FFasehah Zakiahdan staff YYuhaso CarWashyang turut sekali lagi melawat sahabat Kita ini...
Doakan kesembuhan staff abam ini ye.....
#kebajikanpekerjatanggungjawabkami
#terusistiqomahdalamperjuangan

Tugas anggota mana² gerakan Islam ialah seru kepada Islam laksana Amar Maaruf Nahi Munkar

Tugas anggota mana² gerakan Islam ialah seru kepada Islam, laksana Amar Maaruf Nahi Munkar. Nahi Munkar kerja fardhu, bukannya sunat. Amar Maaruf tanpa Nahi Munkar akan mencacatkan tasawwur Islam yang sebenar.
Apabila ada yang senantiasa kondem kerja² laksana Islam, ini tanda hati berpenyakit. Apabila nak laksana hudud, dicarinya 'loopholes' (kelompangan) untuk tunjukkan kelemahan golongan yang nak laksana Islam.
Jika mereka benar² mahu laksana Islam, merekalah yang terlebih dahulu berusaha keras untuk laksanakannya kerana kuasa politik pusat ada di tangan mereka. Ini tidak. Dalih demi dalih diberikan.
Hudud, Qisas dan Takzir wajib dilaksana untuk dapat redha Allah, bukannya untuk dapat undi. Undi itu wasilah nak laksana Islam. Laksana Islam untuk buktikan keimanan kita kepada Allah dan Hari Akhirat.

Kisah Pekerja BahaNizam adalah seorang pengurus di kilang membuat pakaian yg beroperasi sejak 6 tahun lepas

Kisah Pekerja
BahaNizam adalah seorang pengurus di kilang membuat pakaian yg beroperasi sejak 6 tahun lepas. Beliau mengambil alih daripada pengurus terdahulu, Mahalim yang meletak jawatan 2 tahun lalu dan meninggalkan bebanan hutang kesan pembelian mega peralatan kilang dan pejabat serta landskap yg melebihi kadar kecairan tunai sykt. Ada cakap2 mengatakan Mahalim membeli daripada sykt kawan2 dan keluarganya. Ini turut diperakui oleh setiausahanya, Anmar.
Sepanjang 2 tahun BahaNizam menjadi pengurus, kualiti pakaian dan kecekapan pekerja2 gagal ditingkatkan. Ini kerana BahaNizam yg pernah bekerja di bawah Mahalim, turut mengikut langkah sama dgn membuat pinjaman bagi menampung kerugian yg dialami. Malah ada mengatakan BahaNizam salah guna kuasa walaupun belum dapat dibuktikan lagi.
Kerana percaya kpd tuduhan penyelewengan oleh BahaNizam, di samping prestasi kilang yg merosot, pengurusan kilang telah memecat BahaNizam. Lebih mengejutkan apabila pengurusan melantik kembali Mahalim sebagai pengurus baru dan dibantu oleh bekas setiausahanya, Anmar. Sebahagian pekerja tidak bersetuju dgn lantikan Mahalim dan Anmar, tetapi diyakinkan pengurusan bahawa Mahalim akan memperbaiki masalah yg wujud bagi menyelamatkan kilang. Mahalim di dalam ucapan nya berjanji akan menaikkan gaji minimum, elaun kerja lebih masa. Beliau juga turut berjanji meningkatkan faedah perubatan pekerja yg beliau gelar Pekerja Sihat. Sebahagian pekerja ragu2 lalu bertanya kpd Mahalim bagaimana nak laksanakan semua janji sedangkan sykt sedang menghadapi masalah hutang yg tinggi. Mahalim memberi jaminan ia boleh dilaksanakan dalam tempoh setahun sahaja.
Tempoh setahun telah berlalu tetapi hasil sykt masih tidak meningkat dan janji2 setahun Mahalim masih belum ditunaikan. Apabila ditanya pihak pengurusan kenapa hasil tidak meningkat, Mahalim mengatakan ini semua salah BahaNizam kerana meninggalkan beban hutang yang tinggi. Kemudian di tanya pengurusan apa plan Mahalim untuk turnover kerugian sykt, beliau menjawab kini sedang sibuk mengumpul bukti penyelewengan BahaNizam. Mahalim menyatakan sykt boleh mendapatkan kembali wang sykt yg disyaki diseleweng BahaNizam.
Apabila pekerja2 bertanya ttg janji2 setahun, Mahalim menyatakan ia tidak boleh dilaksanakan kerana sykt dibebani hutang yg ditinggalkan BahaNizam. Tetapi apabila pekerja2 bertanya knpa Mahalim berjanji kalau tahu tak boleh dilaksana?, Mahalim menjawab beliau berjanji supaya pekerja2 menyokong perlantikan beliau dan tidak berlaku sebarang bantahan.
Sebahagian pekerja rasa tertipu dan marah tetapi pelik apabila ada sebahagian pekerja tak kisah asalkan BahaNizam telah berjaya disingkirkan. Rupanya mereka adalah kumpulan pekerja lama yg masih setia dgn Mahalim.
Bersambung...........
Nalza Azlan
9 sept 2018

Bila Alam Buana menyampaikan pesan Dikesempatan aku bertafakur aku dibisikkan sesuatu

Bila Alam Buana menyampaikan pesan.
Dikesempatan aku bertafakur aku dibisikkan sesuatu...
"Malaiu, empat unsur bersatu menjadi kamu.
Alam Buana itu adalah kamu.
Maka di kesempatan yang ada, pergilah kamu
ketempat yg punyai empat unsur tersebut.
Di mana, disitu ada Tanahnya, disitu ada Airnya, disitu ada Anginnya dan disitu ada Apinya, bergabunglah ia dengan Langit Bapanya dan Bumi Ibunya."
"Cari dan pergilah ketempat tempat tersebut.
Bertafakurlah dalam sejenak, dengarlah bisikan alam mu."
"Malaiu, kamu telah bangkit, bukan di Tanah Jawi sahaja namun di seluruh Nusantara, namun jangan kamu serlahkan kebangkitan kamu itu, jangan dipamerkan kehebatan kamu, jangan ditunjukkan kekuatan kamu, jangan dijaja penempatan kamu kerna semua itu kelak akan menjadi senjata kepada musuh2 kamu untuk mengalahkan kamu."
"Musuh2 kamu sedang memerhatikan kamu, mereka sedang mengkaji perihal kekuatan kamu, mereka sedang menilai sudut kelemahan kamu, lalu mereka ujudkan pesta2 dan majlis2 keraian untuk kamu, agar kamu keluar dan mempamerkan diri kamu lalu mereka berbuat baik dengan kamu, memuji muji, kamu berpura pura menyokong kamu sedangkan disebalik sokongan mereka itu punyai agenda tersembunyi yang akan meruntuhkan dan merosakkan peradaban bangsa Malaiu."
"Ingat, aturan mereka sengaja mencari kemarahan kamu, sengaja mengujudkan rasa ketidak puasan hati kamu kepada bangsa kamu sendiri, mereka juga akan meracuni fikiran anak2 muda bangsa kamu terutama yang perempuan. Mereka membela orang2 suruhan mereka terdiri dari bangsa kamu juga untuk menghasut kamu."
"Awasilah gerakan kamu, jangan berasa gah, jangan merasa riak, usah keluarkan segala ilmu kegagahan kamu untuk dipertontonkan."
"Ingatlah wahai Malaiu, musuh kamu kini sedang bergerak mengatur langkah mencari peluang untuk mengalahkan kamu, gerakan mereka seumpama seekor semut hitam yang berjalan di atas tanah yang hitam di malam yang sangat gelap. Sehinggakan kamu tidak sedar akan kehadirannya."
Begitulah bisikan Alam Buana kepada ku sang musafir.
Terima Kasih Ya Allah.
Sembunyilah aku dalam terang agar aku dapat dilihat namun tidak dapat dikenali.

Kami dah lama kenal di dunia online dari mula mula saya terjebak dengan bisnes

Kami dah lama kenal di dunia online, dari mula-mula saya terjebak dengan bisnes.
Masa saya baru daftar dropship pembekal produk kanak-kanak, beliau dah jadi top agen kat syarikat tu. Memang kagum. Cuba jugak lah nak korek rahsia masa tu, tapi tak berjaya.Hihi.
Jadi kami berkawan ja lah dalam dunia maya. Sampailah tahun lepas saya pilih untuk sertai bisnes yang ada sistem agen. Kebetulan masa tu beliau buka pendaftaran agen Tasneem Naturel di bawah team nya.
Saya pun daftar, dan dari situlah saya mula kenal beliau lebih dekat. Jika dulu saya bayangkan mentor ni seorang yang pandai bercakap, memotivasikan orang di sana sini. Tapi bila kenal beliau sangkaan saya meleset.
Awal-awal berada dalam team beliau, saya rasa hilang punca. Mana bimbingan nya? Rasa macam dok sembang-sembang ja, takda ajar apa-apa pun. Haha.
Tapi saya jalan terus ja la. Sesekali ada masalah saya tanya terus dan beliau akan bimbing apa yang perlu. Dalam hilang punca tu saya terus ja berbisnes dan mendaki dari satu tahap ke satu tahap.
Hanya selepas beberapa bulan saya sedar bagaimana beliau bimbing saya. Bukan melalui kata-kata tapi melalui tindakan.
Saya belajar bagaimana cara beliau uruskan agen, uruskan konflik dan menyusun strategi bisnes. Semua itu hanya akan dikongsi secara tidak formal. Saya sendiri yang kena kenalpasti apa yang perlu saya kutip untuk dijadikan panduan.
Alhamdulillah setelah lebih setahun berada di bawah bimbingan beliau, saya semakin menghayati maksud "Action speak louder than words"
Puan Aminah Binti Hussain, master leader merangkap mentor saya dalam meneroka sistem agen. Dan beliau juga menyebabkan saya 'si procedural' sedang belajar untuk bertindak seperti 'sang options'.
Begitulah uniknya bekerja dengan manusia kan. Kita tak boleh berharap orang lain jadi seperti apa yang kita nak. Tapi kita sendiri kena mencari apa yang kita perlukan dari orang lain. In syaa Allah akan tersingkap 1001 kebaikan yang boleh dikutip dari sesiapa jua yang kita temui.
#TsunamiTasneem
#SakinahamidStory

Kita walau bergelar digelar sebagai ustaz dan yang mengaji agama TIDAK DITILIK pada penulisan dan post serta ucapan yang TIDAK BERADAB

Kita walau bergelar/digelar sebagai ustaz dan yang mengaji agama TIDAK DITILIK pada penulisan dan post serta ucapan yang TIDAK BERADAB.
Ilmu sebesar gunung hancur andai adab sekecil zarah tidak diamalkan dan diutamakan.
Amalan Menghina/Mengkritik/Memfitnah para ulamak dan ahli agamawan serta mendatangkan nas dan bukti serta rujukan yang banyak (memperlihatkan alim dan hebat dalam berhujjah) merupakan TRADISI dan ADAT para pendakwah muda kini.
Tujuannya banyak
Maksudnya berselerak
Akhirnya koyak rabak
Perdebatan (Mujadalah) bagi para pendakwah muda makin rancak kini membincangkan isu AIB MASYAIKH dan CARI GALI KESALAHAN THORIQAH serta PARTI POLITIK NEGARA.
Atas nama kebenaran kononnya
Atas dasar aqidah katanya
Atas tujuan kesatuan agaknya
Masing - masing berdebat dan berbahas membawa dalil masing bahkan mengatakan :
INI PERINTAH GURU KAMI
INI MANHAJ THORIQAH KAMI
INI JALANAN AQIDAH KAMI
INI USAHA KEBENARAN KAMI
UMMAT HARUS FAHAM REALITI
Menyebabkan usaha dakwah dan Maqsud Rasulullah nak menyatukan ummah hancur berkecai dengan tangan - tangan orang muda seperti ini.
Mereka bukan menutup ruang celaan tapi membuka pintu penghinaan
Mereka menambah kejian dan makian agar murid dan masyarakat terus dihambat dosa harian
Kembalilah pada jalanan mahabbah dan ilmu wahai orang muda
Tuntutlah ilmu adab dan Akhlak wahai para ustaz muda
Kumpulkan ilmumu dahulu sebelum matang untuk menyebarkannya
Bukan semua perkara PERLU diulas dan kritik serta berbahas WALAU merasa diri sudah sempurna untuk berdebat

Anak muda KL jantung hati Irsyad Redzuan Ismail Ibrahim 28 tahun Masuk Irsyad tahun 2003Tingkatan 1 Budak KL Duduk asrama Irsyad Lima tahun jadi warga Irsyad Habis SPM dia terus mewarisi kerja ayahnya berbekam

Anak muda KL ..jantung hati Irsyad
Redzuan Ismail Ibrahim 28 tahun
Masuk Irsyad tahun 2003Tingkatan 1.Budak KL .Duduk asrama Irsyad.Lima tahun jadi warga Irsyad.
Habis SPM dia terus mewarisi kerja ayahnya,berbekam.Tidak ramai anak muda KL minati belah cucuk kepala badan orang keluarkan darah kotor.Tetapi tidak baginya.
Hubungan ku dengannya tidak.putus walaupun dia kembali balik KL.Setiap kali ku jejak kotametropolitan KL,daku akan telefon dia.Sesibuk mana dia,akan sampai trmpat aku musafir.
Pernah aku bersama dua tiga orang guru Irsyad sampai di Pekeliling KL jam 4pagi untuk kursus maka dia datang dengan keretanya 007 membelah dingin kotaraya mengambil.kami untuk dihantar ke Sri Kembangan.
Satu petang sambil.menangis teresak-esak dia maklumkan bahawa ayahnya baru meninggal dunia.Mohon aku mendoakan ayahnya..Arwah ayahnya Hj Ibrahim pernah meraikan daku sekeluarga makan satey Kajang tika tahun 2009.
Satu pagi dia telefon aku mohon datang hari walimahnya di KL.Daku dan keluarga penuhi hajatnya.Kini sudah ada seorang cahayamata.
KL..bertuah kau punya anak muda ini.
Salmah al Farisi Muhamnad 27 tahun
Masuk Irsyad tingkatan 3 tahun 2006.Keluar Irsyad lepas PMR dan masuk semula utk SPM. Duduk di asrama.
Ibu ayahnya lebih dikenali di Langit kurang dikenali di Bumi.Orang tuanya hebat dalam dunia pendidikan,penulisan dan misi kemanusiaan. Jenama Al Ain samada majalah maupun pusat pendidikan sudah wujud era tahun 90an.Semuanya hasil keringat perjuangan orang tuanya.Kemuncak hasil dituai Universiti bakal ditubuhkan di tapak Gambang Water Park sekarang.Tapi tangan kotor politik menidakkan peluang itu.
Selain itu kewujudan Telaga Biru adalah hasil juang mereka berdua di balik tabir.
Daku pernah satu dua malam tidak tidur kerana fikirkan aksi kreativiti anak muda KL ini.Ibu ayahnya pun pernah daku jemput mengadap di Istana Irsyad.
Selepas keluar Irsyad dia kembara ke bumi Mesir.Daku tahu dia jenis buang ke mana dunia dia boleh hidup.Jika buang di Kutub Utara jadilah dia Eskimo.Dia ada seni kreativiti unik.Di Mesir,dikala dia mula kembangkan seni uniknya itu,tiba tiba dia kembali ke Malaya kerana Arab Spring.Barangkali jika dia kekal di bumi Kanaan itu sudah punyai ratusan unta ternakan.
Di Malaya,dia juga mula kembangkan empayarnya.Daku jangka dan doakan dalam masa 5 tahun,dia bakal bergelar jutawan muda.
Kini,sedang berada di bumi Bangladesh bersama bondanya untuk urus misi kemanusiaan Rohingya.Jarang anak muda KL sanggup tinggalkan asap kenderaan hiruk piruk bandaraya untuk bermain selut,menghirup debu dan menyantuni anak yatim Rohingya.
Bertuah kau KL..punya anak muda ini.

Funny lah tgk org yg KONONNYA berpaksikan agama Islam tapi dari penulisannya mengutuk mengejek perli semua tu tak ada lambang2 menegakkann Islam pun

Funny lah tgk org yg KONONNYA berpaksikan agama Islam tapi dari penulisannya mengutuk, mengejek, perli semua tu tak ada lambang2 menegakkann Islam pun. Bukan lah nak mengata dekat org yg berkopiah dan bertudung labuh ni, tapi jaga sikit lah adab tu sbb selalu bila hampa buat mulut longkang, tudung tu yg org sebut dulu.
Islam ni tak susah pun, tak menyusahkan sesiapa pun. Nak perjuangkan Islam pun tak semestinya nak kena ikut parti politik mana. Tak payah cakap lebih, sbb cakap cakap saja tu macam tin kosong lah. Pong pang sana sini tapi takdak hasil. Jadi silakan tunjuk bukti by your action dan tunjuk contoh yg baik yer ?.
If you want to follow our prophet s.a.w. way, then you better do it right. Kerana niat tak menghalalkan cara, so belajar lah kawal sikit diri tu.
Mekasih.