Manusia takkan puas mencari silap sesama manusia

Manusia takkan puas mencari silap sesama manusia. Suka menghakimi dari menilai.
Segala apa Che ra lakukan adalah untuk keselesaan my little princess. Bukan untuk bermegah dengan kesenangan yang ada. Che ra bukan asal dari family yang senang, pelbagai dugaan yang dah ditempuhi. Segala dugaan mematangkan diri ini untuk kuat & bangkit.
Time senang ramai mengaku kawan atau saudara, time susah sukar mencari yang setia.
I don't care what people say but i care what i do. Just be myself ?
See Translation

Kita sangat prihatin dengan nasib umat di palestina

*Kita sangat prihatin dengan nasib umat di palestina.Mereka diteror,dibantai,diboikot,dsb..oleh kafir zionist Israel.
Namun mereka masih ada kekuatan yang patut mereka banggakan,yaitu iman dan taqwa mereka masih tetap teguh dan kukuh.Akhlak mereka tetap terjaga dengan syari'at islam yang mulia.
Hakikatnya mereka hanya dihantam dari luar saja.
Bagaikan anggota badan yang sakit,hanyanlah badan mereka saja..
*Namun sebenarnya yang perlu lebih diprihatinkan ialah negara kita yang dilanda kemewahan dan serba kemudahan.Yang pada hakikatnya dihantam langsung dari dalam oleh musuh-musuh islam,tetaph kita tidak menyadari.Bagaikan anggota badan,yang sakit adalah jantung,yang hanya menunggu masa untuk berhenti berdetak.
Kita dihantam langsung melalui budaya,yang ianya merupakan bagian dari keperibadian akhlak kita sehari-hari.Musuh datang namun kita sambut sebagai kawan.Siapa mereka..?,mereka ialah:hiburan & feisyen.Kita melihat bagaimana umat kita diperbodohkan oleh kedua hal ini.
Keculi..
Mereka yang tidak buta dan sentiasa membuka matanya,yaitu hatinya..

Ramai orang membicarakan pasal harga rumah yang tinggi hari ini

Ramai orang membicarakan pasal harga rumah yang tinggi hari ini. Ramai antara kita yang menyatakan bahawa dengan harga rumah hari ini, hanya warga asing yang mampu membelinya - rakyat hanya mampu melihat.
Seorang kawan aku - melayu Islam, telah membayar lebih 1 juta TUNAI untuk membeli 2 biji rumah di Zetapark tahun lepas dan kelmarin berhasrat melabur membeli 2 rumah lain bernilai lebih 1 juta lagi.
Kita menilai kemampuan rakyat keseluruhan dengan duit dalam poket kita dan kemampuan kita semata-mata. Walhalnya sebahagian besar rumah-rumah mewah yang diiklankan telah habis terjual rata-rata kepada rakyat Malaysia sahaja.
Bukan semua warga asing BOLEH membeli rumah di Malaysia, sebagai contohnya hanya hartanah bernilai RM1 juta seunit boleh dibeli oleh warga negara asing di Kuala Lumpur, manakala hartanah di Selangor pula hanya yang bernilai RM2 juta boleh dijual dan dimiliki oleh warga asing dan jika dengan status Malaysia My Second Home, hartanah bernilai RM1 juta keatas sahaja boleh dimiliki oleh warga asing dalam Zon 3 di Selangor, manakala Kawasan Utama di Zon 1 dan 2 bernilai minima RM2 juta.
Bagi Warga negara asing dengan status Malaysia My Second Home, margin pembiayaan bank adalah sehingga 80% dan tanpa MM2H, hanya 70% margin pembiayaan bank.
Dan tanpa kita sedari, banyak syarikat-syarikat melabur dalam industri hartanah seperti membeli bangunan komersil atau perumahan untuk dijadikan aset yang boleh dicairkan sekiranya diperlukan.
Malahan, banyak syarikat membeli rumah untuk dijadikan kediaman expatriate warga asing yang berkhidmat untuk syarikat mereka. Lebih menguntungkan berbanding menyewa rumah kerana hartanah adalah aset.
Aset-aset ini dengan mudah boleh dicagarkan untuk mendapatkan kemudahan bank seperti bank guarantee, overdraft malahan pinjaman tunai untuk membantu perniagaan.
Sesetengah orang mengetawakan pembelian kondo bernilai 10 juta oleh NFC, tetapi mereka tidak tahu bahawa dengan aset tersebut, perniagaan kita mampu memperolehi sehingga 3 kali ganda nilaian kemudahan bank untuk melancarkan lagi perniagaan.
Mungkin ramai rakyat yang tidak mampu membeli rumah mewah, tapi tanpa kita sedari, ramai rakyat yang diam-diam dah beli rumah mewah tersebut. Jangan pandang rendah rakyat Malaysia....

PERTEMUAN RINGKAS YDP MPPUM DAN SAUDARA DANIEL

PERTEMUAN RINGKAS YDP MPPUM DAN SAUDARA DANIEL
Seperti yang disahut, pertemuan antara saya dan sdr. Daniel Mizan Qayyum baru sahaja selesai.
Pendirian saya mudah. TN50 masih dalam proses pengumpulan data, maklumat dan aspirasi anak muda. Sebagai mahasiswa, adalah penting untuk kita menyumbang kepada hasil dokumen akhir TN50 ini.
Memegang kapasiti YDP MPPUM, akan saya pastikan lebih banyak diskusi mengenai TN50 diadakan bagi memberi pemahaman yang jelas kepada sahabat-sahabat mahasiswa khususnya di UM.
Terima kasih sdr. Daniel atas kesepakatan yang dicapai. Saya hargai penerimaan saudara untuk menyahut saranan saya agar semua mahasiswa terlibat dalam proses awal TN50 demi kelangsungan negara.

Hari ni dapat phone call dari Client wife dia sakit batu dalam hempedu memerlukan pembedahan

Hari ni dapat phone call dari Client wife dia sakit batu dalam hempedu & memerlukan pembedahan. Tapi policy baru ambil. Dalam pada saya tengah menguruskan untuk menyemak data Policy wife dia, pihak hospital 'mencuba nasib' submit juga GL tanpa pengetahuan saya. Ikut pengalaman saya, sebenarnya saya sudah tahu GL akan deline.
Selang beberapa minit pihak hq Call & maklum kan bahawa mereka terpaksa decline GL tersebut disebabkan policy masih baru. At this point agen memang tak dapat nak bantu.
Saya call husband dia terangkan from A to Z. Dia faham... Kemudian saya Call sekali lagi beri personal opinion. Jika guna kaedah pay & claim peluang untuk lulus sangat tipis kerana policy sangat baru.
Jadi ada beberapa perkara yang perlu anda tahu di sini. Tempoh menunggu untuk sesuatu policy itu sama dengan mana mana syarikat takaful kerana semua syarikat di kawal selia seragam. Penyakit yang sedia ada memang tidak akan boleh claim. Penyakit yang ketegori pra wujud juga tidak boleh claim. Tapi bergantung kepada underwriter juga. Cuma jangan berharap sangat untuk lepas claim.
Dan akhir sekali, jangan tangguh jika sudah ada niat untuk ambil takaful. Jangan tunggu mampu baru nak ambil kerana sampai bila pun kita akan rasa tidak mampu. Kita dah lalui baru kita tahu macam mana nak manage. Kepada yang sudah memiliki perlindungan, sayangi policy anda. Jaga policy anda. Kita tidak tahu bila musibah nak timpa.
ps: anggaran kos 15K - 20K mana nak cari?
See Translation

Bukan senang nak buat website Ini adalah contoh website yang telah saya bangunkan sejak 5 6 hari lepas

Bukan senang nak buat website..!
Ini adalah contoh website yang telah saya bangunkan sejak 5-6 hari lepas.
>> http://superoffer.empayarinternet.com/designext-special-bo…/
Fuhhh, berpeluh-peluh jugak lah nak siapkan website tu..
Alhamdulillah, siap jugak akhirnya walaupun ambik masa lama jugak nak belajar fungsi2 asas..
Ianya adalah pengalaman pertama saya menggunakan platform wordpress. Sebelum ni, memang zero pasal wordpress. Kebiasannya saya guna static html page..
Saya menggunakan plugin berbayar untuk bangunkan web ini. Ianya tak murah dengan nilai USD 4.19 sekarang ini..
p/s: berasa puas sbb dapat explore benda baru, dan dapat disiapkan jugak page ni..
p/s: Mohon komen dan kritikan rakan-rakan agar dapat saya membuat penambahbaikkan.. :)
See Translation

Untuk renungan bersama Tun telah banyak melakukan kesilapan diera 22 tahun sebagai PM perwaja dan bank bumi hanya kesalahan kecil yg sengaja diungkit kerana mereka sudah muflis isu untuk memburukan Tun

Untuk renungan bersama.
Tun telah banyak melakukan kesilapan diera 22 tahun sebagai PM, perwaja dan bank bumi hanya kesalahan kecil yg sengaja diungkit kerana mereka sudah muflis isu untuk memburukan Tun.
Kesilapan Tun yg paling besar kerana menumpahkan kepercayaan pada manusia penderhaka berada dlm kabinetnya untuk untuk membina kekuatan politik.
Kesilpan Tun membina putrajaya dijadikan istana mengumpul kekayaan dan banyak lagi kesilapan Tun seperti membina lebuh raya, klcc protan dan lain yg penderhaka tidak ungkit.
Apa pun kesilapan Tun yg telah dimamah zaman tidak akan membunoh sokongan dan sanjungan rakyat. Tun tetap disanjung dan dihormati kecuali gulongan penderhaka dsn tidak tahu mengenang budi.
Tun tetap dihati rakyat sebagai pejuang yg tidak ada galang gantinya.
Allah panjangkan umur Tun untuk terus berbakti pada agama bangsa dan negara.
See Translation

Ahli umno wajib bersyukur inilah satu kejayaan umno melahirkan pemimpin islam pemimpin yg cukup berwibawa sebagai pelapis masa depan negara mengamalkan nilai agama ajaran umno

Ahli umno wajib bersyukur, inilah satu kejayaan umno melahirkan pemimpin islam, pemimpin yg cukup berwibawa sebagai pelapis masa depan negara, mengamalkan nilai agama ajaran umno,
Ramai lagi pemimpin hebat kelahiran umno, umno mengajar jangan kenang jasa pemimpin,bersifat kurang ajar dgn pemimpin,
Inilah kejayaan terhebat umno yg harus dibanggakan
Almaklum jika kita memanggil sesaorang itu binatang jika orang itu bukan, tuduhan binatang itu kembali kepada yg memanggil,
Banyak lagi ajaran umno yg diamalkan.
Insyaallah kita akan penampilan hebat pemimpin dari pondok umno.
See Translation

PERBICARAAN MEDIA MENDAHULUI MAHKAMAH 4 July Hakim Mahkamah Tinggi Sophian Abdul Razak membenarkan permohonan pihak pembelaan supaya perintah tutup mulut sementara diberikan dalam kes dakwaan pecah amanah dan salah guna kuasa melibatkan bekas perdana ment

PERBICARAAN MEDIA MENDAHULUI MAHKAMAH
4 July - Hakim Mahkamah Tinggi Sophian Abdul Razak membenarkan permohonan pihak pembelaan supaya perintah tutup mulut sementara diberikan dalam kes dakwaan pecah amanah dan salah guna kuasa melibatkan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.
Peguam utama Najib, Tan Sri Shafee Abdullah berkata perintah itu penting untuk dikeluarkan bagi mengelakkan kenyataan yang boleh menjejaskan kes anak guamnya.
Shafee juga berkata Najib telah menjalani “perbicaraan media” sejak sebelum kesnya didengar di mahkamah.
Ketika diminta menjejaskan lanjut perkara itu, Shafee berkata arahan tutup mulut patut melibatkan penerbitan kenyataan atau bahan-bahan berkaitan merit kes itu.
Peguam Negara Tommy Thomas yang mengetuai pasukan pendakwaan membantah permohonan itu.
Beliau berkata prinsip kebebasan bersuara bawah Perlembagaan Persekutuan patut kekal di tahap yang paling tinggi.
Katanya, Shafee patut membuat permohonan rasmi daripada meminta perintah interim.
Najib mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan terhadap pertuduhan bawah Kanun Keseksaan dan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
See Translation

DEMONTRASI ADALAH TERMASUK PERKARA BID AH

??⚫ DEMONTRASI ADALAH TERMASUK PERKARA BID’AH
? Menjawab pertanyaan yang ditujukan kepada yang mulia Al-Allaamah Zaid bin Muhammad Al-Madkhali rahimahullah tentang masalah demonstrasi yang terjadi di negeri-negeri islam, dan anggapan bolehnya demo oleh sebagian orang, khususnya jika demonya itu damai tanpa membawa senjata. Maka beliau rahimahullah berkata :
✔⚠ ”Demonstrasi termasuk perkara yang baru dalam agama, dan setiap perkara yang baru dalam agama itu adalah bid'ah dan setiap bid'ah itu sesat dan setiap kesesatan itu di neraka. Yang demikian itu karena syariat Allah itu telah sempurna, kitab dan sunnah. Dan kita tidak mengetahui sedikitpun dari dalil al-kitab dan as-sunnah yang membolehkan sekelompok manusia untuk berkumpul lalu melakukan demontrasi yang terdapat di dalamnya pengacauan terhadap manusia menghabiskan waktu dan lebih parah dari itu adalah ditinggalkan shalat-shalat, terjadi di dalamnya pembunuhan. Maka seandainya dalam satu demo terbunuh satu orang muslim, yang menanggung dosanya adalah orang yang mengajak melakukan demo-demo tersebut. Sama saja, apakah seorang pribadi, sekelompok masyarakat ataupun komunitas. Dan dalam sebuah hadits yang shahih disebutkan:
”Sungguh hilangnya dunia ini lebih ringan di sisi Allah daripada pembunuhan terhadap seorang muslim." (HR. Sunan An-Nasaa’i, bab Ta’zhiimu Ad-dami 7-82 dan At-Tirmidzi dalam bab Maa jaa’a ‘an Tasydiid qatlil mukmin, 4-16)
┄┄┉┉✽̶»̶̥▪»̶̥✽̶┉┉┄┄
ردا على سؤال وجه لفضيلة العلامة الشيخ زيد بن محمد المدخلي رحمه الله تعالى بشأن المظاهرات الحاصلة في البلاد الإسلامية ، وجواز البعض لها خصوصا إذا كانت سلمية ودون حمل السلاح. فقال رحمه الله :
المظاهرات من الأمور المحدثة، وكل أمر محدث فهو بدعة، وكل بدعة ضلالة وكل ضلالة في النار، ذلك أن شرع الله كامل-كتاب وسنة-، ولم نعرف في شيء من أدلة الكتاب والسنة تبيح لثلة من الناس أن يجتمعوا ويقوموا بالمظاهرات التي فيها التشويش على الناس وقتل الأوقات. وأكبر من ذلك: تترك فيها الصلوات، ويحصل فيها القتل، فلو قتل في المظاهرة الواحدة مسلم يتحمل إثمه من دعا إلى القيام بالمظاهرات، سواء فرد أو مجتمعين أو مشتركين، وفي الأثر الصحيح:
(لَزَوَالُ الدُّنْيَا أَهْوَنُ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ قَتْلِ رَجُلٍ مُسْلِمٍ) (سنن النسائي/ باب: تعظيم الدم/ 7-82، سنن الترمذي/ باب: ما جاء في تشديد قتل المؤمن/ 4-16 ).
? SELENGKAPNYA : ⤵
? http://forumsalafy.net/demontrasi-adalah-termasuk-perkara-…/
? Sumber: http://www.sahab.net/home/?p=1397
•┈┈┈┈••••❁?❁••••┈┈┈┈•
? Majmu'ah Ashhaabus Sunnah
?©hannel telegram: https://tlgrm.me/ashhabussunnah
•┈┈┈┈••••❁?❁••••┈┈┈┈•
?Https://tlgrm.me/salafysolo
??????????