Rakyat dapatlah br1m secoit sebesar taik idung kering

Rakyat dapatlah br1m secoit sebesar taik idung kering. Suko tu gak terlengok lengok.
Pemimpin UMNO .. kalau boleh dikatakan pemimpin laah... boleh nk bawa 646 ketua gi make angin. Tak jadi gi... bayar rm1000 seorang. RM646,000 boleh bagi gitu2 jah. Tu bayaran tebus janji lebih setengah juta!!. kalau jadi gi Dubai macam janji, sah dah juta juta RM kena belanja!!
Pitih mari mano?
Katanya ada orang bagi. Yo lah dari Atah pah ko bowoh lagu tu belako doh UMNO.
ORANG PANGGIL PERANGA UDUH BEDOOH LALU.
MINTA MINTA UMNO KALAH DALAM PRU14 NANTI.
TEKPONG MANGGOK DO'OH LALU NAH.

Betulkah ini Begitu ramai orang Kedah keluar memberi sambutan

Betulkah ini? Begitu ramai orang Kedah keluar memberi sambutan. Kalau betul saya ucapkan setinggi tahniah kepada orang kedah.
Harap beberapa negeri lagi mengambil langkah yang sama agar BN KALAH DALAM PRU14 nanti.
Saya tengok pemimpin UMNO terlalu selesa dan sombong. Bukan sahaja sombong, malah semacam tidak bertanggung jawab kpd negara. Terutama semasa berhujah di Parlimen.
Mungkin mereka jadi demikian kerana selama ini orang Melayu tetap sokong walau apa pun mereka buat (Termaduk saya sejak dulu).
Biarlah kali ini BN kalah. Harap orang yang sependapat dgn saya bersama-sana menyampaikan kepada mereka yang lain. Memberi tahu emak ayah dan keluarga untuk MENOLAK BN KALI INI.
Anda boleh share status saya ini jika bersetuju atau tak setuju. Tidak perlu minta kebenaran.

Membina Bisnes Bukan Sekelip Mata Bukan Semudah ABC atau 123 Terjumpa gambar masa mula2 seting production line

Membina Bisnes Bukan Sekelip Mata,
Bukan Semudah ABC atau 123,
Terjumpa gambar masa mula2 seting production line,
Dari Tiada kepada Ada,
Omputih kata From Zero to Hero.. Haha,
Kabinet Almari tak mampu beli,
Kita cantum2 polisterin bagi jadi,
Jimatkan duit takyah beli kerusi opis,
Duduk bersila dah kira best,
yang penting kerja terus jadi,
Hari berganti,bulan berganti,
Tahun Pun berganti,
Semuanya rezeki Allah yang bagi,
Alhamdulillah sekarang dah boleh berdikari.
Onak & Duri wajib dilepasi,
Baru teruji kekuatan diri,
Teruskan langkahan,
Teruskan perjuangan,
MOVE FORWARD

Mengkaji Pengguna Politik Parti Antara method asas dalam kajian akademik dalam mengkaji sesuatu pekara adalah dengan mengkaji user pengguna atau mengkaji product bahan yg diguna

Mengkaji Pengguna Politik Parti
Antara method asas dalam kajian akademik dalam mengkaji sesuatu pekara adalah dengan mengkaji user (pengguna) atau mengkaji product (bahan yg diguna). Hasil kajian ini dapat menunjukkan kenapa pengguna itu memilih product tersebut dan juga apa kelebihan product tersebut.
Method mengkaji product (study the product) kerap digunakan dalam masyarakat kita.
Jika dalam persekitaran politik, teknik ini digunakan utk mengkaji apa kelebihan sesuatu parti melalui pemerhatian terhadap menifesto, track record dan organisasi parti tersebut.
Method mengkaji pengguna (study the user) juga boleh digunakan dalam memahami trend pengguna atau sudut politik parti ini, mengkaji penyokong parti itu sendiri.
Bila digunakan method study the user pada penyokong2 parti di Malaysia. Saya dapati terdapat trend/pattern yg sama pada penyokong BN. Jika dilihat latar belakang, pekerjaan dan talian persaudaraan, saya dapati penyokong BN ini boleh dikatakan kebanyakkannya tidak lari dari pekerjaan/perniagaan yg bergantung dengan kerajaan BN. Jika diperhalusi, terdapat juga dari mereka yg dapat pekerjaan/perniagaan hasil dari political network atau bahasa mudahnya menggunakan kabel politik saudara mara mereka di dalam kerajaan atau agensi kerajaan. Saya lihat pekara ini berlaku pada kawan2 dan saudara mara saya. Kalau anaknya tak bekerja dengan pejabat kerajaan atau agensi kerajaan, ianya akan ambil project yg berkaitan dengan kerajaan BN. Ada yang dari masuk sekolah, masuk universiti dan dapat kerja pun guna 'kabel politik' ini.
Saya guna method yg sama utk mengkaji penyokong2 pembangkang dari PH atau PAS, boleh dikatakan kebanyakan dari mereka tidak bersangkut paut samada dari segi pekerjaan mahupun talian persaudaraan dengan parti masing2. Makna kata mereka ini tidak bergantung pada mana2 parti utk dapatkan sumber pendapatan harian. Rata2 bekerja sendiri atau bekerja di syarikat yg tiada kena mengena dengan mana2 parti pembangkang.
Saya tak rasa ini pekara baru kerana umum tahu budaya 'kabel politik' ini.
Maka tak hairanlah yang bermati-matian menyokong dan mempertahankan BN tu adalah kerana ianya berkaitan dengan 'periuk nasi' mereka dan bukan disebabkan kepentingan bersama.
Saya ambil contoh di negeri Perlis sahaja, saya kira ramai tahu anak siapa berkerja dimana atau ambil projek dari siapa. Perlis ni tak besar mana pun maka mudah saja dapat tahu. Saya taktau nak kata ianya kebetulan atau pun sebaliknya tapi anda boleh menilai dengan bijaksana.
Mungkin pemerhatian saya melalui method study the user ini salah tapi anda semua boleh cuba sendiri. Selidik rakan2 dan saudara sekeliling anda dan nilailah sendiri.
Memilih atau menyokong mana2 parti ini seharusnya atas faktor kepentingan bersama dan bukan hanya sekadar menjaga 'periuk nasi' kita.
After all, rezeki itu datangnya dari Allah.
- Gambar semasa saya 'pecah kepala' study pasal Software Architecture.
Rupanya pikir pasal masalah negara lebih payah.

Jualan 1 Kepada rakan rakan FB demi menunjukkan support kepada usaha Kerajaan untuk menyelesaikan hutang diperingkat negara aku mengambil langkah yang sama untuk mengurangkan hutang diperingkat keluarga

Jualan #1
————-
Kepada rakan rakan FB, demi menunjukkan support kepada usaha Kerajaan untuk menyelesaikan hutang diperingkat negara, aku mengambil langkah yang sama untuk mengurangkan hutang diperingkat keluarga.
Jadi aku nak jual barang barang yang aku rasa orang lain lebih memerlukannya.
Aku start dengan barang ni dulu.
Huawei P10 64gb (Black)
Complete Original Set (exclude earphone)
Beli dekat Celcom Menara Atlan (guna dah setahun)
Sebab jual : Tukar ke IOS (Kerajaan pun boleh bertukar)
Condition : Calon Warisan (N11 KIULU)
Hantaran : RM1100 (nego nipis)
COD : KLCC/Taman Melati
Pos : Bayar sendiri
Laju.

HĀSYĀ LILLAH INILAH PERTEMUAN TERINDAH 1 Terima kasih kepada mereka yang hadir memeriahkan program Perkampungan Surah Yusuf semalam

HĀSYĀ LILLAH, INILAH PERTEMUAN TERINDAH
1. Terima kasih kepada mereka yang hadir memeriahkan program Perkampungan Surah Yusuf semalam. Kakak-kakak, abang-abang, pakcik-makcik yang datang dari Kulim, Pulau Pinang, Terengganu, Sabah dan Serawak serta serata negeri; menempuh jauhnya jarak dan letihnya raga semata-mata untuk mendengar kupasan Surah Yusuf.
2. Saya harap semua tidak kecewa ketika saya mengatakan tiada riwayat Israeliyyat akan didendangkan. Fokus hanyalah kepada lingual-spiritual semata-mata. Merungkai makna di sebalik pengistilahan dan jambatnya dengan nilai spiritual. Itupun masa sangatlah mencemburui kita. Kita tersekat pada perbincangan ayat 22 ketika jam sudah tertunjuk pada angka 3. Semoga Tuhan merahmati usaha kita bersama.
3. Setiap ayat dalam Surah Yusuf akan berakhir dengan salah satu daripada empat huruf sahaja. Iaitu ن, ل, م dan ر. Ini dipanggil فواصل dalam Bahasa Arab. Dan yang mendominasi fawāsil ini ialah ن. Di dalam ilmu tajwid, kalimah yang berakhir dengan huruf nūn (ن) ialah kalimah yang paling berirama. Maka, ayat-ayat di dalam Surah Yusuf ialah ayat-ayat yang paling berirama. Bukankah Allah mengatakan Surah Yusuf ialah ahsanal qasas?
4. Bukan hanya plotnya yang kita telusuri. Kita yakin bahawa Surah Yusuf dikatakan ahsanal qasas (cerita yang terbaik) juga kerana cara ia disampaikan. Lihat sahaja jawapan kepada mimpi Yusuf ayat ke-3, jawapannya ialah pada ayat ke-100. Ayat pengakhiran cerita (kerana 10 ayat selepasnya ialah kesimpulan cerita). Bererti, kita kena meninjau secara penuh perjalanan seorang Yusuf untuk menjawab persoalan yang ditanyakan oleh Yusuf sendiri, iaitu mimpinya pada awal cerita. Kita seolah-olah diperangkap dengan persoalan awal untuk menjadikan kita setia hingga ke hujung cerita.
6. Setiap kecantikan sangat berharga. Nilainya tinggi. Barang-barang yang cantik dan berkualiti, seperti barang-barang antik atau emas misalnya, sangat sukar dijumpai. Jika ada pun, ia disimpan rapi di muzium atau koleksi peribadi. Jarang sekali ia didedahkan. Paling kurang pun sekali. Begitu jugalah perihalnya Yusuf. Nama Yusuf tidak disebutkan melainkan di dalam tiga surah sahaja: Surah Yusuf, al-An'am dan Ghāfir. Begitulah jarangnya ia disebut. Kerana nilainya, harganya, keindahannya, dan kesempurnaannya.
7. Dialog Yusuf bermula pada ayat 4. Dan kemudian, tiada lagi dialog Yusuf sehinggalah pada ayat 23. Kenapa Yusuf sebagai watak utama tidak dirakamkan dialognya pada penggal cerita? Ketika diusung oleh kumpulan pedagang itupun, Yusuf tidak dirakamkan percakapannya. Kenapa sampai 19 ayat tidak ada langsung dialog Yusuf? Oh, rupa-rupanya, dialog Yusuf bukan sebarang dialog. Kita belajar di sini bahawa Yusuf tidak bercakap hal-hal yang tidak perlu. Yusuf mula dirakamkan dialognya apabila beliau perlu mempertahankan maruah diri (ketika digoda oleh Imra'atul Aziz) dan ketika perlu menyuarakan kebenaran (ketika difitnah oleh Imra'atul Aziz).
8. Mengenali dengan lebih mendalam seorang Yusuf Alaihissalam ialah mengenali dengan lebih mendalam seorang kita. Kita pernah dibuang? Yusuf juga begitu. Kita pernah dikhianati oleh ahli keluarga atau sanak saudara? Yusuf juga begitu. Kita pernah difitnah sehingga tak ada ruang untuk kita memberi penjelasan? Yusuf juga begitu. Kita pernah dipijak, dihina, dimanipulasi? Yusuf juga begitu. Kita pernah terpenjara, menjadi banduan, menjadi hamba, menjadi seseorang yang tak ada pilihan hingga diluah mati anak ditelan mati bapak? Yusuf juga begitu. Siapapun kita, kita kena tahu yang kita tak keseorangan. Seorang Yusuf pernah melalui apa yang kita lalui. Seperit mana pun ia.
9. Surah Yusuf bermula dengan mimpi, dan berakhir dengan realiti. Semoga hidup kita juga begitu. Banyak yang kita impikan seakan mustahil kita lihatnya sekarang. Tetapi percayalah dengan sepenuh-penuh percaya bahawa Tuhan adalah Pengatur Paling Bijaksana. Yang membuatkan Yusuf dan Yaakub alaihimassalam tenang menghadapi ujian hanyalah kerana ada Allah di hati mereka. Setiap masa.
10. Hāsyā Lillah, inilah pertemuan terindah. Semoga kita pulang membawa kalaupun tidaklah semua, tetapi cukup sahaja sejambak kekuatan untuk menempuhi cabaran hidup yang mendatang. Kerana di hati kita ada Yusuf yang sentiasa menenangkan gelisah dan meredakan resah. Jumpa lagi di lain masa Insya-Allah.
Hafizul Faiz
8 Januari 2018
Tribut kepada peserta Perkampungan Surah Yusuf
Xem bản dịch

Beliau sempat datang ke rumah terbuka SAMM Hulu Terengganu tempoh hari walaupun beliau agak sibuk dengan kerja kerja kebun yang diusahakannya namun beliau hadir juga untuk meraikan undangan abam abam ada berbicara soal politik dengan beliau biarpun beliau

Beliau sempat datang ke rumah terbuka SAMM Hulu Terengganu tempoh hari walaupun beliau agak sibuk dengan kerja-kerja kebun yang diusahakannya, namun beliau hadir juga untuk meraikan undangan abam, abam ada berbicara soal politik dengan beliau biarpun beliau telah berpindah parti namun itu bukan penghalangannya.
Beliau telah menyatakan apa sebab yang membuatkan beliau berpindah parti, abam tetap setia mendengarnya walaupun abam bukannya arif dalam politik.
Abam mengenali beliau selaku pengarah PilihanRaya PKR Negeri dan sering menghadiri program bersama, yang terakhir abam ke program bersamanya ketika pelancaran Bersatu Negeri Terengganu di Chukai Kemaman itulah program terakhir.
Yang terakhir abam bersembang dengan beliau beberapa bulan lepas, beliau menyatakan untuk tidak aktif lagi dengan potilik dan memberi tumpuan kepada kebunnya, dapat berita semalam beliau telah meninggal kerana serangan jantung agar terkejut kerana sebelum ini tiada reaksi yang berubah.
(Gambar sekadar hiasan)
#INSAFLah

Exco penerangan Terengganu menjelaskan beliau tidak mengulas isu berbikini di negeri itu secara khusus ketika membincangkan soal pelancongan negeri dalam wawancaranya dengan sebuah portal semalam

Exco penerangan Terengganu menjelaskan beliau tidak mengulas isu berbikini di negeri itu secara khusus ketika membincangkan soal pelancongan negeri dalam wawancaranya dengan sebuah portal semalam.
Sebaliknya.... kata Mohamad Nor Hamzah berkata.... beliau ingin menegaskan kerajaan baru PAS di negeri itu tidak tergopah gapah melaksanakan peratusan baru dan akan menyelesaikan masalah secara berperingkat.
“Contohnya.... Islam tidak pernah memaksa wanita bukan Islam bertudung....tetapi pastinya mereka tidak boleh sewenang wenangnya berpakaian yang tidak senonoh di tempat awam.
“Dalam temuramah.... saya tidak menyebut isu berbikini secara khusus.... mungkin wartawan terkhilaf ” katanya.
Free Malaysia Today semalam melaporkan Terengganu tidak menghalang pelancong bukan Islam melakukan aktiviti pelancongan.... termasuk “berbikini” di pulau dan pantai negeri itu.
Portal itu memetik Mohamad Nor Hamzah sebagai berkata kerajaan menghormati hak bukan Islam “berbikini”.... walaupun asas perjuangan parti itu untuk memartabatkan agenda Islam.
“Setakat ini kita kekal dengan peraturan sedia ada....sebab pelancong ada hak mereka yang tersendiri khususnya bukan Islam {untuk berbikini }
“Kita bersikap toleransi dalam mengurus keadaan yang ada secara harmoni dan kasih sayang..... kebebasan diberi kepada pelancong bukan Islam dengan syarat ia tidak melampaui batas dan setakat ini keadaan di pulau pelancongan terkawal dan pemantauan dibuat ” katanya.
Dalam kenyataan dalam Harakahdaily hari ini....Mohamad Nor juga berkata.... kerajaan Terengganu juga sedang menyiapkan dasar pelancongan yang tidak drastik atau menekan pelancong bukan Islam.
Ia.... katanya.... bakal memberikan ruang yang secukupnya kepada mereka menikmati keindahan semula jadi Terengganu tanpa bimbang.
“Saya berharap isu ini difahami oleh dua golongan iaitu golongan yang gopoh untuk melihat perubahan dalam sekelip mata agar jangan menganggap kerajaan Terengganu akan mengabaikan peraturan dan keindahan adab dan golongan kedua yang mahu memburukkan kerajaan negeri supaya bertindak seperti kerajaan ala Taliban.
“Kerajaan negeri akan mendahului sikap toleransi dan dialog.
“Kerajaan akan bergerak dengan dakwah dan pembangunan insan akan diteruskan ” kata exco pembangunan insan.... dakwah dan penerangan negeri terengganu itu.

BeraniKeranaBenar KENAPA SAYA TAWAR DIRI UNTUK BERDEBAT DENGAN TUN M DI FORUM NOTHING TO HIDE 2

#BeraniKeranaBenar..
KENAPA SAYA TAWAR DIRI UNTUK BERDEBAT DENGAN TUN M DI FORUM NOTHING TO HIDE 2.0
Oleh: Dr Mohd Puad Zarkashi, MT UMNO
1. Seperti yang dijangkakan ada pihak yang mempersoalkan apa kelayakan saya apabila menawarkan diri untuk berdebat dengan Tun M dalam forum Nothing To Hide 2.0 jika beliau serius mahu mencari kebenaran.
2. Kalau begitu apa kelayakan orang di sebelah sana termasuk Tun M dan TS Muhyiddin yang hanya cut and paste bahan dari sumber meragukan apabila mengkritik isu 1MDB? Kebanyakan mereka ini hanya menggunakan cerita fitnah yang disebarkan oleh Sarawak Report dan ASWJ. Tidak ada sebarang dokumen yang dikemukakan oleh pihak ini apabila menyebarkan fitnah mereka. Apatah lagi hingga ke hari ini tidak ada sebarang perbicaraan di Mahkamah dalam atau luar negara "khusus" terhadap 1MDB sendiri.
3. Pada saya Tun M tidak wajar menolak tawaran saya untuk berdebat kerana saya pun banyak soalan untuk ditanyakan kepada beliau yang membabitkan kes semasa 22 tahun menjadi Perdana Menteri. Apatah lagi forum ini sendiri namanya "Nothing To Hide 2.0".
4. Sebenarnya beliau tidak perlu berdebat dengan Perdana Menteri walaupun mendakwa dia adalah Top Dog yang setaraf dengan DS Najib. Pada saya beliau hanyalah Pengerusi biasa yang tidak ada kuasa berbanding Presiden dan Ketua Umum Pakatan Harapan. Justeru Tun M tidak perlu merasa tarafnya menjadi rendah jika berdebat dengan ahli Majlis Tertinggi UMNO seperti saya.
5. Tetapi saya ragu Tun Mahathir bersedia untuk berdebat dengan saya. Saya yakin Tun Mahathir bukan serius untuk mencari kebenaran tetapi mahu menjadikan debat itu sebagai medan untuk menimbulkan kekecohan yang boleh memalukan Perdana Menteri di khalayak ramai.
6. Inilah yang berlaku di dalam Townhall Nothing To Hide 1.0 di PWTC. Walaupun tidak dijemput dan dinasihatkan jangan datang kerana itu adalah dialog di antara Perdana Menteri dengan rakyat tetapi Tun Mahathir tanpa segan silu hadir juga.
7. Dan apabila dimaklumkan Townhall itu dibatalkan sepatutnya Tun Mahathir pulang. Tetapi Tun Mahathir terus masuk ke dalam Dewan dan pengikutnya merempuh masuk dengan kasar sehingga ada orang ramai yang terjatuh. Motif Tun M datang tanpa dijemput itu terdedah dengan tindakan kasar tersebut.
8. Tanpa kebenaran pihak penganjur Tun Mahathir naik atas pentas dan berucap sehinggalah OCPD Kuala Lumpur menghentikan ucapan Tun.
9. Di situ jelas membuktikan Tun Mahathir bukan mahu berforum tetapi menimbulkan kekecohan untuk memalukan Perdana Menteri.
10. Sekali lagi saya mengajak Tun Mahathir agar mengenepikan egonya mengenai siapa yang layak untuk berdebat dengan beliau. Saya mengajak Tun M sama sama mencipta sejarah, iaitu berlaku perdebatan antara bekas Perdana Menteri selama 22 tahun dengan seorang rakyat yang yakin semua tuduhan terhadap 1MDB hanyalah fitnah dan kambing hitam untuk menjatuhkan Perdana Menteri.
naseronismail:
Jom DEBAT+CariKebenaran.. Fakta vs Auta
Saya nak rakam dan tular..
Editorial:
#SuaraMerdeka

Realiti FAKTA VS AUTA Forwarded by naseronismail https penyusakti wordpress com rata rata anak muda dek

Realiti... FAKTA VS AUTA
Forwarded by naseronismail: https://penyusakti.wordpress.com/…/rata-rata-anak-muda-dek…/
Forwarded by naseronismail: http://catatanzabidi.blogspot.my/…/sepetang-di-sepiring.htm…
Salam #NegarakuMalaysia
Bahawa semenjak fb ini diwujudkan ia telah memainkan peranan (penting) sebagai pengumpul dan penyibar maklumat yang berguna bukan sahaja sesama rakan ahli (followers) bahkan untuk masyarakat di luar sana juga.
Alhamdulillah. Terima kasih kawan-kawan kerana berjaya menyatukan hati kita semua di dalam satu wadah, berjuang untuk menegakkan kebenaran dan keadilan di bumi bertuah Tanah Melayu (Malaysia), mempertahan kedaulatan dan status-quo demi kesucian agama, bangsa dan tanah air.
Meskipun kita berbeza pendapat kerana berlainan fahaman, kepentingan dan ideologi politik namun kita akan tetap bersatu di dalam satu wadah politik (BN) dan sebagai umat Islam dalam satu ikatan akidah ahlus-sunnah waljamaah yang padu.
Alhamdulillah. AllahuAkhbar!
- Jom #KekalBN pada PRU14 yang akan datang.
#SuaraMerdeka
#KeyboardWarriors
#SahabatUlulAmri