Arkib 04/2019

TAHNIAH Sebenarnya ramai sahabat2 yang memberi kami informasi2 dan ada juga keluarga itu sendiri meminta bantuan selepas saudari Sopeah JessiCa NOn aka peah memuat naik di FB dalam usaha beliau menjejaki keluarga yang kurang kemampuan untuk program KeSiMa

TAHNIAH
Sebenarnya ramai sahabat2 yang memberi kami informasi2 dan ada juga keluarga itu sendiri meminta bantuan selepas saudari Sopeah JessiCa NOn aka peah memuat naik di FB dalam usaha beliau menjejaki keluarga yang kurang kemampuan untuk program KeSiMa "Jom Ke Sekolah" hujung bulan ni.
Demi Allah yang maha mengetahui, hati kami sebenarnya tidak sanggup menolak permintaan mereka untuk mendapatkan bantuan.
Tapi apakah daya kami, dengan tabung dan dana yang terhad kami tidak dapat untuk membantu kesemua mereka.
Tapi dengan usaha saudari peah, kami akhir dapat membantu sedikit sebanyak saudara2 kita yang memerlukan dengan cebisan2 dana yang ada.
Beberapa pasang pakaian sekolah telah diagihkan kepada sebuah keluarga di pantai timur dan sebuah rumah anak yatim dan asnaf yang bagi kami amat memerlukan.
Ucapan tahniah ini saya sampaikan kepada rakan2 kuat saya yang tidak jemu membantu saya dalam usaha mencari saham akhirat.
Insyaallah kami hanya merancang dan membantu tetapi Allah yang menentukan segalanya.
#KeSiMa
#FirdausAlong
See Translation

KISAH BENAR PAGI INI You pilih parti mana Tanya seorang rakan yang berbangsa cina kepada Ana

KISAH BENAR PAGI INI.
You pilih parti mana?
Tanya seorang rakan yang berbangsa cina kepada Ana.
Sebagai orang islam, saya pilih Parti PAS yang pemimpin-pemimpinnya taat dan patuh perintah agama, jaga agama, ajar agama, ajak rakyat juga peringatkan rakyat supaya taat dan patuh semua perintah agama.
Bila kita pilih pemimpin sebegitu, hasilnya rasuah di kalangan pemimpin tak berlaku, ketirisan tak berlaku, penyelewengan tak berlaku sepertimana yang telah terbukti di Negeri Kelantan.
Bila rasuah, ketirisan juga penyelewengan tak berlaku, hasil Negara banyak lebihan, tak perlu berhutang sampai beratus bilion, tak perlu GST yang terkena juga kepada orang susah dan miskin, hutang PTPTN boleh dilupuskan dan banyak lagi perkara yang menyusahkan rakyat dapat dielakkan.
"You taknak ke pemimpin islam yang taat perintah agamanya dan adil kepada semua bangsa juga agama sepertimana yang berlaku di Kelantan tu?" Tanya Ana kepadanya pula.
"Ya la, ramai orang lupa apa yang you cakap tu, kalau pemimpin tak pandai jaga perintah agama sendiri, macammana nak jaga sebuah Negara, I setuju dengan you” jawabnya sambil berlalu.
Allahhuakbar, semoga Allah bukakan pintu hatinya untuk sokong PAS nanti, In Sha Allah.

Tidak dinafikan ada juga orang yang memandang sinis kepada para petani sehingga merendahkan mengejek mengolok pekerjaan mereka

Tidak dinafikan ada juga orang yang memandang sinis kepada para petani sehingga merendahkan, mengejek, mengolok pekerjaan mereka. Yang mungkin dalam pandangannya profesi ini amatlah rendah dan terhina ?.Wallahu a'lam. Namun, tidakkah mereka terpikir dari hasil apa mereka makan, kalau bukan dari hasil pertanian ?. Dan sanggupkah mereka menggantikan profesi para petani membuat kerja mereka ?.
Aku amat terkilang mendengar ejekan para pencela petani sebab saya adalah salah seorang dari anak petani dan saya adalah anak petani yang telah merasakan penat lelahnya membanting tulang bertani demi mencari sesuap nasi. Jika ada hasil dari bertani maka itulah yang dijual untuk memenuhi kebutuhan hidup. Saya katakan dari hasil pertanian itulah kamu semua dapat hidup.
Saya haturkan ucapan terima kasih dan penuh cinta kepada kedua orang tuaku yang telah bersusah payah membanting tulang bekerja untuk menghidupi anak-anaknya. Terutamanya dirimu ayah, i love you...

Amat malang buat umat islam malaysia hati sakit cemburu iri hati apabila melihat cahaya kebaikan seharusnya atas nama islam kita terima kembali bertautnya dua tokoh hebat negara dengan syukur dan hati terbuka

Amat malang buat umat islam malaysia, hati sakit cemburu iri hati apabila melihat cahaya kebaikan, seharusnya atas nama islam kita terima kembali bertautnya dua tokoh hebat negara dengan syukur dan hati terbuka,
Tidak akan berlaku sesuatu tampa izin Allah, menolak perdamaian dua tokoh ini bermakna kita tolak tuntutan islam kita nafi ketentuan Allah. Seharusnya kita angkat doa semoga pertemuan mereka mampu membawa kebaikan buat agama, bangsa dan negara.
Bersihkan hati kita dari hasad dengki, cucikan fikiran kita dari mentafsir keburukan, semoga mendapat rahmad Allah swt.
See Translation

Undilah calon yg betul2 boleh mewakili suaramu dan suara rakyat di dewan undangan negeri dan parlimen bukan mereka yg cume pandai berkata2 diluar dan pandai menabur janji tetapi bile didalam dewan yg mulia tidak mampu memberikan fakta berkaitan sesuatu is

Undilah calon yg betul2 boleh mewakili suaramu dan suara rakyat di dewan undangan negeri dan parlimen..bukan mereka yg cume pandai berkata2 diluar dan pandai menabur janji,tetapi bile didalam dewan yg mulia tidak mampu memberikan fakta berkaitan sesuatu isu dan tidak mampu menyuarakan isi hati rakyat...lebih teruk lagi mereka yg selalu ponteng bile dipanggil utk bersidang dan tergagap ketika bersoal jwb di dewan yg mulia...kalau dipentas bukan main bersilat bagai...kite mahukan pemimpin yg serba boleh di DUN dan Parlimen...
"Masihkah Kau Ingat"

Saya pengundi di sini pada 9 5 18 ni Hebat kan calon² bagi kerusi DUN Gambir Dua Datuk sorang Tan Sri

Saya pengundi di sini pada 9/5/18 ni
Hebat kan calon² bagi kerusi DUN Gambir...Dua Datuk sorang Tan Sri ..
- Pengerusi MIC Johor
- Ketua Dewan Ulama PAS Pusat
- Bekas MB Johor, bekas TPM Msia
dan Presiden PPBM
Setakat ni hanya sorang calon yang sudi tanya khabar call dan whatsapps saya..
Calon lain tak sudi ke..
So suprise...????
Setiap game ada Taktik dan Teknik...
So pada calon² gunakan kebijaksaan anda untuk touch hati pengundi..kerusi ni ramai pengundi luar..
Touch la sikit pengundi luar ni..
sembang dgn dorang.
The more u act
The more u get...believe it..
#yg ascort² calon tu...jgn lah over sgt...awak pulak melebih ngalahkan bakal YB....awal² dah kerek....kikikihhh...
#saya saluran 3... if u know what i means...
Ok selamat berkempen semua...

Rakyat dapatlah br1m secoit sebesar taik idung kering

Rakyat dapatlah br1m secoit sebesar taik idung kering. Suko tu gak terlengok lengok.
Pemimpin UMNO .. kalau boleh dikatakan pemimpin laah... boleh nk bawa 646 ketua gi make angin. Tak jadi gi... bayar rm1000 seorang. RM646,000 boleh bagi gitu2 jah. Tu bayaran tebus janji lebih setengah juta!!. kalau jadi gi Dubai macam janji, sah dah juta juta RM kena belanja!!
Pitih mari mano?
Katanya ada orang bagi. Yo lah dari Atah pah ko bowoh lagu tu belako doh UMNO.
ORANG PANGGIL PERANGA UDUH BEDOOH LALU.
MINTA MINTA UMNO KALAH DALAM PRU14 NANTI.
TEKPONG MANGGOK DO'OH LALU NAH.

Betulkah ini Begitu ramai orang Kedah keluar memberi sambutan

Betulkah ini? Begitu ramai orang Kedah keluar memberi sambutan. Kalau betul saya ucapkan setinggi tahniah kepada orang kedah.
Harap beberapa negeri lagi mengambil langkah yang sama agar BN KALAH DALAM PRU14 nanti.
Saya tengok pemimpin UMNO terlalu selesa dan sombong. Bukan sahaja sombong, malah semacam tidak bertanggung jawab kpd negara. Terutama semasa berhujah di Parlimen.
Mungkin mereka jadi demikian kerana selama ini orang Melayu tetap sokong walau apa pun mereka buat (Termaduk saya sejak dulu).
Biarlah kali ini BN kalah. Harap orang yang sependapat dgn saya bersama-sana menyampaikan kepada mereka yang lain. Memberi tahu emak ayah dan keluarga untuk MENOLAK BN KALI INI.
Anda boleh share status saya ini jika bersetuju atau tak setuju. Tidak perlu minta kebenaran.

Membina Bisnes Bukan Sekelip Mata Bukan Semudah ABC atau 123 Terjumpa gambar masa mula2 seting production line

Membina Bisnes Bukan Sekelip Mata,
Bukan Semudah ABC atau 123,
Terjumpa gambar masa mula2 seting production line,
Dari Tiada kepada Ada,
Omputih kata From Zero to Hero.. Haha,
Kabinet Almari tak mampu beli,
Kita cantum2 polisterin bagi jadi,
Jimatkan duit takyah beli kerusi opis,
Duduk bersila dah kira best,
yang penting kerja terus jadi,
Hari berganti,bulan berganti,
Tahun Pun berganti,
Semuanya rezeki Allah yang bagi,
Alhamdulillah sekarang dah boleh berdikari.
Onak & Duri wajib dilepasi,
Baru teruji kekuatan diri,
Teruskan langkahan,
Teruskan perjuangan,
MOVE FORWARD

Mengkaji Pengguna Politik Parti Antara method asas dalam kajian akademik dalam mengkaji sesuatu pekara adalah dengan mengkaji user pengguna atau mengkaji product bahan yg diguna

Mengkaji Pengguna Politik Parti
Antara method asas dalam kajian akademik dalam mengkaji sesuatu pekara adalah dengan mengkaji user (pengguna) atau mengkaji product (bahan yg diguna). Hasil kajian ini dapat menunjukkan kenapa pengguna itu memilih product tersebut dan juga apa kelebihan product tersebut.
Method mengkaji product (study the product) kerap digunakan dalam masyarakat kita.
Jika dalam persekitaran politik, teknik ini digunakan utk mengkaji apa kelebihan sesuatu parti melalui pemerhatian terhadap menifesto, track record dan organisasi parti tersebut.
Method mengkaji pengguna (study the user) juga boleh digunakan dalam memahami trend pengguna atau sudut politik parti ini, mengkaji penyokong parti itu sendiri.
Bila digunakan method study the user pada penyokong2 parti di Malaysia. Saya dapati terdapat trend/pattern yg sama pada penyokong BN. Jika dilihat latar belakang, pekerjaan dan talian persaudaraan, saya dapati penyokong BN ini boleh dikatakan kebanyakkannya tidak lari dari pekerjaan/perniagaan yg bergantung dengan kerajaan BN. Jika diperhalusi, terdapat juga dari mereka yg dapat pekerjaan/perniagaan hasil dari political network atau bahasa mudahnya menggunakan kabel politik saudara mara mereka di dalam kerajaan atau agensi kerajaan. Saya lihat pekara ini berlaku pada kawan2 dan saudara mara saya. Kalau anaknya tak bekerja dengan pejabat kerajaan atau agensi kerajaan, ianya akan ambil project yg berkaitan dengan kerajaan BN. Ada yang dari masuk sekolah, masuk universiti dan dapat kerja pun guna 'kabel politik' ini.
Saya guna method yg sama utk mengkaji penyokong2 pembangkang dari PH atau PAS, boleh dikatakan kebanyakan dari mereka tidak bersangkut paut samada dari segi pekerjaan mahupun talian persaudaraan dengan parti masing2. Makna kata mereka ini tidak bergantung pada mana2 parti utk dapatkan sumber pendapatan harian. Rata2 bekerja sendiri atau bekerja di syarikat yg tiada kena mengena dengan mana2 parti pembangkang.
Saya tak rasa ini pekara baru kerana umum tahu budaya 'kabel politik' ini.
Maka tak hairanlah yang bermati-matian menyokong dan mempertahankan BN tu adalah kerana ianya berkaitan dengan 'periuk nasi' mereka dan bukan disebabkan kepentingan bersama.
Saya ambil contoh di negeri Perlis sahaja, saya kira ramai tahu anak siapa berkerja dimana atau ambil projek dari siapa. Perlis ni tak besar mana pun maka mudah saja dapat tahu. Saya taktau nak kata ianya kebetulan atau pun sebaliknya tapi anda boleh menilai dengan bijaksana.
Mungkin pemerhatian saya melalui method study the user ini salah tapi anda semua boleh cuba sendiri. Selidik rakan2 dan saudara sekeliling anda dan nilailah sendiri.
Memilih atau menyokong mana2 parti ini seharusnya atas faktor kepentingan bersama dan bukan hanya sekadar menjaga 'periuk nasi' kita.
After all, rezeki itu datangnya dari Allah.
- Gambar semasa saya 'pecah kepala' study pasal Software Architecture.
Rupanya pikir pasal masalah negara lebih payah.