Bila yang jadi Kuli tidak mengaku dia Kuli

Bila yang jadi Kuli tidak mengaku dia Kuli.
Assalamualaikum dan selamat pagi. Semoga kita semua bahagia atas berkat Allah. Kini kita masuk bulan ke sebelas bernama November. Siapa agaknya yang menjadikan bangsa melayu ini bangsa kuli? 60 tahun merdeka, 22 tahun di tangan orang yang berkata Melayu ini bangsa kuli. Sebabnya bangsa Melayu ini jadi bangsa Kuli kerana kroni di zaman pemerintahannya sehingga lahir reformasi 1998.
Kerajaan PH sudah membekukan berbagai projek. Projek MRT harga di kaji semula. Kemudian konunnya harganya kurang berjumlah RM3Billion.. Kurang bukan kerana nak kurangkan harga sebalik ada dua perhentian tidak di buat oleh Kontrektor utama dan pembinaan tidak perlu. Harga masih kekal. Rakyat di tipu hidup2,
Kemudian kompang sana sini akan di kaji semula projek runding terus yang di buat oleh Kerajaaan BN.. banyak tawaran dan sebagai di batalkan oleh Kerajaan PH terutama syarikat bumiputra yang di tawarkan. Baguslah di batalkan, rakyat suka.
Tetapi bagaimana dengan projek Landasan Berkembar Gemas Johor Bharu.. Itu pun projek runding terus berjumlah RM 9Billion, kena tak batal dan di kaji semula harga atau dibatakan terus kerana syarikat yang dapat itu dari China?. Batalkanlah.
Sebab kesemua projek itu di subkan kepada YTL.. Siapa YTL? syarikat yang banyak Melayu jadi Kuli kepadanya termasuk orang yang bercakap 'tak guna bercakap ketuanan melayu jika melayu jadi kuli' Itu belum termasuk projek Bistari Net oleh Kementerian Pendidikan yang diberikan kepada syarikat yang sama. Sampai sekarang tidak ada sesiapa dalam Kerajaan PH yang membangkitkan termasuk Menteri Pendidikan yang memperjuangan isu kasut dan stokin.
Maka siapa sebenarnya menjadi Kuli? bukankah dia.
Sila share.
Catatan Pagi oleh
Sang Kelembai.
Bandar Sri Permaisuri.
November 1, 2018
07/04/2019
12 Komen:
Zaharin Mohd Yasin
07-04-2019, 02:10:36
Saya dah beri tahu banyak kali.. Jika photo profile anda tidak photo anda dan tidak aktif dalam timeline anda, saya akan block dan delete komen. Jangan buat akaun untuk nak buat komen orang punya tulisan.. sendiri pun ada menulis.. baru gentlelmen dan bertukar pandangan.
Mahzani Shaari
07-04-2019, 02:10:36
Stesen MRT 2 tu patut dibuang sebab jika benar pengurangan RM3 billion disebabkan 2 stesen itu. Bagaimanakah rupanya stesen yang berharga RM1.5 billion sebuah? Memang harga yang terlalu tinggi
Muhammad Fauzad Ahmad
08-04-2019, 04:45:45
Bila dia kata PM tdahulu.. xsedar 3 jari hala diri sendiri. 1 jari aja ker org lain.. 1 jari tlg la cover 3jari yg disembunyikn tu. Mcm org xnmpk. Hehe
Wan
08-04-2019, 04:45:45
Dedahkan lg Dato'...kami nk tahu jugak pekong² dan tokak² PH ni...yg penting secara jujurnya...
James
09-04-2019, 04:48:22
Mohon C&P Dato. TQ
Dinsman My
09-04-2019, 04:48:22
Saya rasa Sgt perlu rasanya semua pihak mengambil bahagian untuk membahaskan isu yg dibawa oleh orng lama ini...
Syukur Barbor
10-04-2019, 04:48:33
Ass Dato, selamat pagi semuanya, salam dari kami kel besar batam indonesia, buat kerajaan pakatan harapan, semoga menjadi harapan baru bagi seluruh rakyat malaysia yang makmur dan tidak berkorupsi Aminnn.
Razak Daud
10-04-2019, 04:48:33
Bangsa melayu kuasanya memerintah...Bangsa cina kuasanya ekonomi...Bangsa india kuasanya tenaga kerja..Semua dipersetujui...saya yb tau...
Sakri Zakaria
11-04-2019, 04:41:17
Kalau tidak kerana bulan, tidak bintang terbit tinggi.Kalau tidak kerana tuan tuan (dalam BN), tidak kami jadi begini.
Apeck Syailang
11-04-2019, 04:41:17
mahathir bukan melayu...dia mamak ..psl itu dia boleh mengata melayu mcm mcm...
Kin Nidursan NH
12-04-2019, 04:34:37
Betul..saya setuju sangat..Bistari.net tu membazir dah lama
Muhammad Latifi Bahtihar
12-04-2019, 04:34:37
Assalamualaikum & Selamat Pagi juga,Dato'Zaharin Mohd Yasin..

Tinggalkan Balasan

Tên của bạn *
Email *
Cảm nhận *